Dat doet het licht uit!

[button href=”” target=”” css_classes=”e.g. button_hilite button_pale sm_button”]Energievastgoed[/button] Link

Het houdt maar niet op. De overheid geeft aan dat we weer verder moeten bezuinigen. In de praktijk komt het maar al te vaak neer op lastenverhoging. Zeg nou zelf: hoe vaak per week controleer je nu je bankrekening of er nog wel voldoende overblijft?

Energieverbruik

Mensen weten het niet meer. Waar valt nog op te bezuinigen? En dat kan komen doordat men niet weet wat er nog mogelijk is. Energieverbruik is zo’n item. Hoe vaak controleert U het verbruik? 1x per dag, per week of eens in de maand? Verschillende onderzoeken tonen aan dat gemiddeld meer dan 20 procent van energieverbruik thuis niet nuttig of nodig is. Dat is al gauw meer dan 500 Euro per jaar. Voor kantoren is bekend dat 40% van het verbruik buiten kantoortijd is. En dat komt zeker niet alleen van de schoonmaakploeg of de computerschermen die aan blijven staan. Zie ook het onderzoek dat het bedrijfsleven in Nederland minimaal 500 miljoen euro laat liggen

Verlichting

In feite ligt het geld dus voor het oprapen! In een groot aantal gevallen zijn de investeringen hiervoor zelfs klein of zelfs nihil. Maar hoe maak je de massa hier bewust van? Maar vooral hoe maak je mensen enthousiast om dit geld ook niet uit te geven.
Een simpel voorbeeld hiervan is verlichting. Overschakelen naar LED kan tot meer dan 90 procent (!) energie besparen. Toch worden legio argumenten opgevoerd om niet volledig over te stappen, zoals: de aanschafprijs, verkeerd licht; weinig vertrouwen over de levensduur; niet goed voor mijn andere apparaten, etc. etc. Terwijl er nu toch voldoende ‘bewijs’ is dat het wel werkt, zie bijvoorbeeld ‘Wat is een goede LED-lamp?’

Energiebesparing

Zelf ervaar ik dit ook: Schroef gewoon ongemerkt bij de klant een LED lamp in één van zijn armaturen en vraag hem dan welke dat is. In veel gevallen wijst hij de verkeerde aan. En als je dan met een verbruiksmeter laat zien dat dit inderdaad minder dan 10 procent is in vergelijking met zijn gloeilamp kun je hem soms nog maar moeilijk overtuigen. Zelfs als je het visueel maakt door bij een LED lamp 1 Euro neer te leggen voor energiekosten in de maand ten opzichte van een stapel van 15 euro’s bij een halogeen spotje. Op de één of andere manier dringt het vaak niet echt door. De reacties zijn vaak in de trant van: Dus nu kan je gerust 10 lampen meer laten branden voor hetzelfde geld? Of: Nu hoef je het licht helemaal niet meer uit te doen!